Czerwony jest kolorem zakazanym w kuchni


30.01.2019

Toaletę myje się inną ścierką niż kuchnię – w teorii oczywiste. Ale jak w praktyce dopilnować, by nie dochodziło do pomyłek i zamiany ścierek. To proste: za pomocą systemu kolorów. W ten sposób do każdej strefy przyporządkowuje się określony kolor.

Wetrok poleca następujący system kolorów do oznaczenia przyborów do czyszczenia:

Niebieski (czyszczenie powierzchni): drzwi, lampy, biurka, szafy, krzesła, parapety, grzejniki, biura i meble

Żółty (czyszczenie sanitariatów): umywalki, prysznice, wanny, płytki, armatura, schowki i półki

Czerwony (czyszczenie toalet): muszle klozetowe, pisuary, płytki w okolicy rozprysku

Zielony (czyszczenie kuchni): powierzchnie i urządzenia w kuchni

Biały (dezynfekcja): powierzchnie i urządzenia, które tego wymagają

System kolorów wyklucza nieprawidłowe stosowanie środków czyszczących
Na środkach czyszczących Wetrok znajdują się dla ułatwienia kolorowe paski, które ograniczają zastosowanie i są zgodne z systemem kolorów ścierek. Przykładowo środki czyszcząco-odtłuszczające do kuchni są oznaczone zielonym paskiem, ponieważ zgodnie z systemem kolorów kuchnię czyści się ścierką zieloną. Pomocne w konsekwentnym przestrzeganiu systemu kolorów są również kolorowe wiadra na wózku na środki czystości.

 

Zalety systemu kolorów:

  • Zapobiega roznoszeniu drobnoustrojów.
  • Prosta metoda kontroli samego siebie i innych (transparentność)
  • Gwarancja wysokiej higieniczności

 

 

 

Jakieś pytania?
(022) 331 20 50

Poproś o specjalistyczny oddzwonienie